Blogi on muuttanut: http://sannisunny.blogspot.fi.

torstai 14. maaliskuuta 2013

Superfoodia elämään



Voi sitä ihanuutta, kun sai olla VLCD:llä ja kroppa pysyi puhtaana. Tavallisella ruokavaliolla haluaisin saada kaikki vitamiinit helposti. Nyt tulee välillä lihakset kipeäksi treenin jälkeen, niin ei VLCD:llä ollut niin aloin miettimään kaikista helpointa tapaa tasapainottaa ruokavalio.

Kaikki alkoi tuosta 3/2013 Fit-lehdestä, kun siinä esiteltiin liikkujien tärkeimmät superfoodit. Superfood sanakin oli selitetty lehdessä jo tälle tavalliselle tallukalle: 

Superfood= ravinnetiheä luonnon ruoka-aine, jossa on paljon mineraaleja, 
vitamiineja ja antioksidantteja.
Superfood vinkkejä oli antanut artikkeliin ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja

Eniten minua kiinnosti Spiruliina:  Jos liikuntalukkarissa on kuluttavaa liikuntaa tai monta jumppaa viikossa, niin lusikka spiruliinapurkkiin. Siinä on peräti 60-70% protskua ja kaikki B-ryhmän vitamiinit. Spiruliinassa on myös antioksidantteja, joita keho tuottaa vähenevässä määrin 25 ikävuoden jälkeen. Lehtivihreänsä ansiosta käy kehoa puhdistavasta roskakuskista. Ärtsäkkä maku pehmenee mehuissa ja jogurteissa. 

Tuossa jutussa ei vielä edes mainittu kaikki plussapuolia. Netistä löysin Xoco.fi kaupan mistä löytyikin kaikki jutussa mainitut superfoodit, ruusujuuri tosin oli vain ainesosana yhdessä tuotteessa. Lisäksi kiinnosti Maca, lähinnä tuon unen laadun parantamisen ja hapen määrän lisääntymisen vuoksi. Tänään tuli paketti (todella nopealla toimituksella) ja vähän kyllä nauratti kun luin superfood tietovihkosesta lisää tästä jauheesta. Tässä yksi pätkä: ”Historiallisesti macaa esimerkiksi syötettiin Inka-sotureille lisäämään suorituskykyä ennen taisteluja. Sen käyttö kuitenkin kiellettiin ankarasti, kun viholliskylä oli vallattu, koska kaupungin naisia haluttiin suojella seksuaalisesti virittyneiltä sotureilta…”  Anteeksi lapsellisuuteni *tirsk*. Taidan säilyttää tuon jauheen lukkojen takana.  Olisi kyllä ollut mukava tietää tämän hedelmällisyyttä lisäävän jauheen olemassa olosta silloin kun vuoden toivoin tuota meidän kakkosnaperoa tähän maailmaan…

  
Tässä luettelo superfoodeista Fit-lehdessä

Maca: Energiajauhe, joka lisää kestävyyttä, suorituskykyä ja hapen määrää veressä sekä lievittää stressiä ja parantaa unta. Nostaa kehon lämmöntuottoa, joten maca on ihanteellinen superruoka talviliikkujalle. Lisäksi sen sanotaan tasapainottavan hormonitoimintaa ja parantavan hedelmällisyyttä. Jauhetta voi lisätä pirtelöön, mehuun, puuroon ja vaikka raakasuklaaseen.
Kookosöljy: Keskipitkäketjuisten rasvahappojensa ansiosta loistava energianlähde. Imeytyy nopeasti verenkiertoon ja antaa sitä kautta treenitehoja. Moni on saanut kookosöljystä apua painonhallintaan. Käy paistoöljyksi ja korvaamaan perinteiset ruuanlaittorasvat. Voi myös lisätä energiajuomaan.

Chia-siemenet: Voimasiemeniä, joilla on huima ravinnetiheys: hyviä kasviöljyjä 40% ja proteiinia 20%. Jos ruuansulatus purnaa, chiat ovat omiaan hellimään suolistoa. Sopivat puuroon, jogurttiin ja pirtelöihin. Vedessä liotettuina imevät 9-kertaisesti nestettä muuttuen geelimäiseksi hyytelöksi.

Ruusujuuri: Antaa energiaa tehostaen sisäelinten toimintaa ja aineenvaihduntaa, parantaa myös keskittymis –ja suorituskykyä. Vaikuttaa puolessa tunnissa, joten karkottaa hyvin iltapäivänuupahduksen ennen treenejä. Ruusujuuri mukautuu kehon tarpeisiin eli käy energiabuusterista lenkille lähtiessä tai kehon rauhoittajana ennen joogaa. Jauhetta voi lisätä pirtelöön, jogurttiin, viiliin ja palautusjuomaan, tai siitä voi keittää teetä

Chlorella: Makean veden levä, jossa on runsaasti proteiinia, vitamiineja ja rasvahappoja eli hienosti energiaa liikkujalle. Lehtivihreää on enemmän kuin missään muussa ruuassa. Palauttaa kehon happo-emästasapainoa, jota prosessoitu ruoka ja maitohappoa kerryttävä liikunta horjuttavat – eli happi kulkee lenkillä paremmin.

MSM-jauhe: Kun polvet ja nivelet ovat kovilla esimerkiksi lenkillä ja kamppailulajeissa, niin MSM käy luuston, nivelten ja lihaksiston voiteluaineesta. Se myös rauhoittaa tulehduksia. Bonuksena MSM uudistaa ihoa ja kynsiä. Jauhe sekoitetaan veteen ja sitruunan tai limen mehu tehostavat vaikutusta.

Pakurikääpä: Enemmän antioksidantteja kuin missään muussa yrtissä tai marjassa. Kestävyyslajeja harrastavalle passeli, sillä pakuri parantaa hapenottokykyä sekä sydämen ja verisuoniston toimintaa. Teeksi keitetty jauhe sopii flunssakauden juomaksi lisäämään vastustuskykyä ja torjumaan tulehduksia.




Teksti näköjään venähti, kun kirjoittelin tuon Fit-lehden artikkelin, niin pitää jatkaa sitten tuon minun paketin sisällöstä toisella kertaa. Laihduttamisen kannalta kun on tärkeää saada tarpeeksi unta. Todennäköisesti sunnuntaina kirjoittelen, kun on punnituspäivä ja minulla menee nyt kolme päivää koulussa. Minusta tulee kuntosaliohjaaja, JEEE! 

Näistä lisää myöhemmin


  
Ja kyllä, mukana on myös suklaata Conscious Mint Hint tuhoutuu ensimmäisenä, mutta vain pieni pala päivässä. Tässä sitä taas itsekuria mittaillaan. 


Superfoodeista voi lukea vielä lisää esimerkiksi täältä 

6 kommenttia:

  1. Minä olen kokeillut kookosöljyä ja pakurikääpää sekä jotain kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Hyvin maistuivat. Silloin karppasin kun kokeilin. Edelleen on kookosöljy käytössä.
    -päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää heti alkuviikosta testailla näitä. pakurikääpä oli valittu vuoden rohdoskasviksi http://www.ravintolisatiedotus.fi/blogi/pakurikaapa-vuoden-2013-rohdoskasvi

      Spiruliinalla saa kyllä helposti proteiinia joka ruokailulle, kun se laihdutuksessakin on käsittääkseni tärkeää. Levälle tuo kyllä haisee, vaan pillillä kun äkkiä juo, niin ei haittaa :)

      Poista
  2. Mullakin on neitsytkookosöljy jäänyt pysyvästi karppauksen ajoilta. Todella hyvää ja terveellistä. Käytän paistamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää katsella lueskella tuosta neitsytkookosöljystä, kiitos vinkistä.

      Poista
  3. Mun piti kysyä sulta yhtä juttua. Mulla on takana pussikuuria nyt 16 päivää. Olen syönyt pussikeittoja ja paprikaa vähäsen. Viimeisen parin päivän aikana on maha ollut aivan solmussa. Enkä tiedä mistä johtuu koska mitään en ole muuttanut syömisissä.. ihan tuntuu että on ruoansulatuksellinen ongelma, maha on kovalla ja pierittää.

    Oliko sulla tällaisia ongelmia? Mietin voivatko tosiaan johtua keitoista vai onko tässä jokin muu selitys? Kierron vaihe ei kyllä ole sellainen että olisi maha kuralla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, monilla voi ummetusta ilmetä täysnutraamisella. Helpotukseksi voi lisätä veden määrää, mausteita ruokaan (esim.mustapippuri) ja kasvisten määrää niin ettei kuitenkaan se 800kcal menisi rikki. Tuolla www.kiloklubi.fi foorumilla on keskusteluketju Omalla vastuulla --> Nutrilett .Sieltä kannattaa myös kysellä vinkkejä jo pidemmän aikaa nutranneilta :)

      Poista