Blogi on muuttanut: http://sannisunny.blogspot.fi.

torstai 24. lokakuuta 2013

Omaa kokemusta 5:2-dieetistäParin viikon ajan testasin tuota paljon puhuttua 5:2-dieettiä. Kahtena päivänä siis paastotaan ja viitenä voi taas elellä miten tahtoo. Monille on käynyt niin, että paastopäivän jälkeen on annoskoko huomattavasti pienentynyt, jolloin ei kaloreita niin paljon kerry. Laihduttaessa kun on tärkeintä useamman päivän kalorisaldo, eikä esimerkiksi yhden repsahduspäivän vuoksi kannata lyödä hanskoja tiskiin.

Paastopäivät eivät ole peräkkäisinä päivinä ja paastopäivinäkin kalorisaldo on naisille 500kcal ja miehille 600kcal. Helpommaksi tämän tekee vielä se, että voi paasto vuorokauden aloittaa esimerkiksi klo 12 ja lopettaa klo 12, eikä siis koko päivää ja iltaa tarvitse kärvistellä. En myöskään pidä tuota tasan 500kcal täysin ehdottomana rajana. 

Yleensä olen paastopäivät mennyt viidellä suklaapirtelöllä, mikä on minulle helppo toteuttaa. Lisäksi olen monena aamuna käynyt salilla tai jumpassa. Se myös vaikuttaa siihen, etten tarkalleen mene sille 500kcal määrällä.

Suomeen taisi tämä dieetti rantautua parhaiten YLE:n Prisma dokumentin kautta: Syö, paastoa ja eläpidempään. Michael Mosley on dokumentin takana ja henkilö josta kannattaa lukea enemmänkin.

Kiinnostus ravitsemukseen on tuonut mukanaan minulle sen, että on mukava tutkia erityyppisiä ratkaisuja ravinnon suhteen. 5:2 -dieetissä näen monta toimivaa juttua. Parhaimpana asiana pidän sitä, että saa täyden stopin normaaliin arkirytmiin ruokailussa. Paastopäivän aikana kyllä huomaa jos ateriarytmi tai ruokailutottumuksen (napostelu) on ollut paheena. 


Joskus tulee vieläkin mieleen vuodentakainen ensimmäinen päivä Nutriletin Start Now paketista, kun huomasi miten vaikea oli tottua siihen, että syö monta kertaa päivässä ja myös huomasi miten turhia kaloreita päivän aikana kertyi esimerkiksi kekseistä.

Itse tykkään siitä miten kevyt olo on aina paastopäivän jälkeen. Nyt kun on muutenkin takana isompi laihdutus, niin ei vain ruokaa mahdu enää vanhaan tyyliin, eikä varsinkaan paastopäivän jälkeen. Less is more :)

Ruokia tai kaloreita en pirtelöpäivinä edes mieti, kun tietää paljonko niistä saa ja vitamiinit & kivennäisaineet tulee saatua. Joskus toteutan paastopäivän osanutraamalla, esimerkiksi smoothie, välipalapatukka ja salaattia. Salaattia saa syödä ihmeen paljon, että pääsee tuohon 500kcal.

Jos tuo 5:2 –dieetti kiinnostaa, niin kannattaahan sitä edes parin viikon ajan kokeilla. Itse voin todeta sen toimivan kevyen fiiliksen ylläpitämisessä. Jos taas haluat laihduttaa, niin sitten voi syödä kiltimmin myös viitenä päivänä näiden kahden paastopäivän lisäksi :)


Paastopäivä -> tavallista ruokaa -> menossa juhlimaan = Kevyt fiilis
”Let’s go bananas!"

5:2-dieetti linkkejä (Helsingin Sanomat)

Hittidieetti kerääkehuja: ”Siinä laihtuu tehokkaasti”  (Ilta-Sanomat)

5:2-dieetti, mistä siinä on oikein kyse? (Nutrilett)


"Elämä ei ole aina niin mustavalkoista, joskus löytyy kultainen keskitie"6 kommenttia:

 1. Moikka!
  Olen nyt vlcd-kuurilla ja kysyisin saako kovaan pureskelun tarpeseeseen(pirtelöillä mennään koska keitoista en tykkää) syödä satunnaisesti esim purkkaa? Pussin mukaan 2 palassa on 4 kcal,sokeria,natriumia ja rasvaa 0g.Mitään makeita tms ei sinänsä tee mieli vaan ainoastaan välillä jauhaa hampaissa jotain:D Ja toinen kysymykseni olisi että kun pyrin juomaan tuon 3l päivässä niin voiko sen juoda aamu/päiväsaika painotteisesti sillä herään monta kertaa yössä vessaan ja tästä syystä yöt ovat olleet todella katkonaisia.Helpottaako myös kun ylimääräiset nesteet on lähteneet? Kiitos kivasta blogista!!!

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Jos sinulla ei makeaa tee mieli, niin syö mieluiten kasviksia. Jos siis haluaa aivan älyttömän 100% varmuudella pitää sen VLCD kuurin oikeanlaisena :) Purkkaa on kyllä jotku syöneet, mutta itse en ole testannut, enkä heidän tuloksistaan tiedä. Lisäksi esimerkiksi kurkkutikkuja on mukava rouskuttaa :)

  Pirtelöpaketissahan sallitaan vähäenergisten kasvisten syöminen niin, että kalorimäärä jää alle sen 800kcal. Mitä olen heidän resepteistään sallittujen listalta löytänyt on nämä:
  Herkkusieniä, tomaattia, porkkanaa, kurkkua, valkokaalia, herneitä, selleriä, parsakaalia, kukkakaalia, chili, valkosipuli, sitruuna, lime, sipuli, balsamietikka, kesäkurpitsa, inkivääri, punaviinietikka, rakuuna ja balsamietikka.

  Finelin lista vähä energisistä kasviksista on tämän linkin takana
  http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2331&fuclass=vegfresh&specdiet=none&items=100&from=bottom&portion=100g&lang=fi

  Näitä kaikkia ei varmaan ole testattu ja siitä syystä niitä ei löydy sallitulta listalta.

  Suurella todennäköisyydellä helpottaa, kunhan nesteet lähtevät kunnolla vauhtiin :) Itsekin juon veden aamupainotteisesti. Aamulla menee melkein heti 5dl, vähän myöhemmin 5dl, lounaan kyljessä 5dl, välipalalla 5dl, päivällinen 5dl ja iltaa pitkin juon vielä yhden 5dl pullollisen.

  Mulla on Prismasta ostettu sporttikorkkinen vesipullo aina mukana tai siis käyhän tuohon mikä tahansa sporttikorkkinen. Juttu on itsellä vain siinä, että on toinen pullo jääkaapissa ja toinen menossa mukana, niin aina on kylmää vettä nopeasti. Lisäksi tuo on helpompi ottaa mukaan kuin lasillinen vettä :) Ja kaikista suurin plussa siinä ettei vesi kaadu ympäri lattioita, jos naperot sattuvat sen kaatamaan.

  Kiitos kommentista ja hurjasti paljon tsemppiä vlcd-kuurille! Kirjoittelehan uudestaan :)

  -Sanni

  VastaaPoista
 3. Paastoaika on siis 36h l. jos syöt vaikka tänään illalla normaalisti klo. 20.00 ja huomenna pidät paastopäivän, niin maanantai aamulla taas syöt normaalisti niin tunteja kertyy 36h.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, en millään nyt löydä mistään ohjetta, että 36h olisi se virallinen paastoaika. Voitko laittaa linkkejä? :)

   Poista
 4. Olen ollut vuoden alusta viiskakkosella ja meinaan vielä jatkaa ainakin siihen asti, kun ehdin käydä verikokeissa. PAino tippunut muutaman kilon. Euforinen olo aina paastopäivän jälkeen on ihana. Minullakin paastoaika on esim. klo 17 - 17, minun mielestä tämä on ok, ei tartte olla 36h. Siinä Mosleyn kirjassa on tämä asia myös näin sanottu. Noudatatko itse vielä 5:2:ta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kerro toki mitä verikokeissa sitten paljastuu. Toivottavasti on hyvät arvot :) Niin minäkin tämän asian ymmärsin, että voi tosiaan olla esim. 17-17 ja oma olotilahan se kertoo toimiiko tämä sitten omalla kohdalla. Mulla on paremminkin 6:1, eli kerran viikossa on niukempi päivä. Johtuen lähinnä siitä, että olen harrastanut niin paljon salilla käymistä ja haluan varmasti palautua seuraavan päivän treeniin nopeasti.

   Joskus paastopäiviä tulee kyllä vahingossakin - varsinkin jos aloitan Nutrilett smoothiella päivän :)

   Tsemppiä sinulle ja euforisia olotiloja! :)

   -Sanni

   Poista